Hoe gebruik ik de slaaptunnel?

Je doet hem als een soort sok om het matras, stroopt hem op en begin bij 

het voeteneind de slaaptunnel langzaam (kant voor kant) omhoog te trekken.

 

Hoe zit het met de veiligheid?

Misschien wel de belangrijkste vraag. Ten eerste wordt geadviseerd om ze niet onder de 1,5 jaar te gebruiken. Zelf zie ik er eigenlijk geen gevaar in, maar het product is  niet getest voor veiligheidsnormen, vandaar 1,5 jaar, maar zelf gebruik ik hem al vanaf 7 maanden,  dit omdat ik een babyfoon met camera heb, kon dus mn kindje in de gaten houden, maar wat je vaak ziet een kindje kruipt juist omhoog. Als het eronder zou komen, de slaaptunnel is van katoen gemaakt en ademend, nu is het wel anders dan bij dekentjes, die gaan aan de zijkant los, dit niet. Wat zou kunnen is dat je kindje in paniek raakt en dan eronder blijft liggen maar ik denk dat u u kindje dan wel hoort huilen, vond pas ons zoontje van 4 er helemaal onder. Ik schrok wel, maar kwam er gewoon normaal onder vandaan, niet heet ofzo of zweterig. 

Welke maat bestel ik?

Bestel altijd de breedte van het matras,  wijkt deze iets af, zet het dan bij opmerkingen neer. 

Nu krijg ik veel deze vraag voor het ikea meegroeibedje. Dit matras is 80 cm breed dus je besteld 80 cm, deze zal eerst te lang zijn, dit vouw jw dan onder het matras en zo 'groeit' ook de slaaptunnel mee.

Kan ik nog slaapzak aan doen bij mijn kindje?

Ja hoor, in het begin zal je kindje de slaaptunnel iets als een belemmering 

voelen, maar na paar dagen zijn ze eraan gewend. En tip van gebruikster, als je voor open voeteneinde kiest kun je via het voeteneinde de slaapzak nog recht trekken.

 

Hoe snel is mijn kind eraan gewend?

Gelukkig vinden de meeste kinderen het direct fijn, maar kan ook zijn dat het er echt even aan moet wennen, soms wel 2 tot 3 weken. 

Zie ook tips bij volgende vraag.

 

Mijn kindje kruipt uit de slaaptunnel, is dit normaal?

Het ene kind accepteert het gelijk, de andere moet eraan wennen. Het wegkruipen bij de druk die de slaaptunnel geeft is vaak een automatische reactie vanuit de hersenen. 
Hoe langer het kind in de slaaptunnel ligt, hoe meer de hersenen gewend raken aan de slaaptunnel en de druk die het geeft. 
Als je kindje gaat slapen leg je hem of haar eronder. Als je 's avonds zelf naar bed gaat, kijk je of ze er nog onder ligt en leg ze weer even goed. 
Je zal merken dat er na een aantal nachten steeds langer onder de slaaptunnel gelegen wordt. 
En na 2 a 3 weken blijven bijna alle kindjes heerlijk onder de tunnel liggen. En kan je ook zien of de druk van slaaptunnel helpt en of het slapen verbeterd is.

 

Moet ik nog dekbed of deken gebruiken?

Als het warm is, is dit niet nodig, maar is ook verschillend per kindje. 

En bij koudere dagen kan het eroverheen gelegd worden, blijft ook goed liggen

omdat u kind minder beweegd of het moet een heel glad overtrek zijn.

 

 

Op welke temperatuur was ik mijn slaaptunnel?

Gekleurde slaaptunnels op max 40 graden, witte op max 60 graden

 

Mag de slaaptunnel in de droger?

Voor geen enkel product doet de droger goed, maar ik zeg zelf wel, mocht je hem net niet droog krijgen,

even kort in de droger op lage temperatuur, let op de slaaptunnel kan wel iets krimpen hierdoor.

 

Is een slaaptunnel  zelfde als die van fedde en kees?

Nee niet helemaal maar principe komt overeen, bovenaan strak, die van fedde en kees heeft een aangenaaid lakentje, voor bewegingen van de heupen, hun zeggen dat dat moet, maar zelf ook contact met fysiotherapeuten gehad en die zeggen, kindjes zijn nog voldoende wakker om de heupjes te bewegen. In mijn ogen, slapen ze dan juist ook nog onrustig omdat de benen nog veel kunnen bewegen. Die van fedde en kees heeft een rits, maar vind persoonlijk dat je je kindje evengoed makkelijk in de slaaptunnel kan leggen. Deed zelf als kindje uit bed was, de slaaptunnel iets naar beneden en trok hem er weer overheen als kindje erin lag. 

Kan mijn kindje nog optijd naar de wc?

Normaal wel, maar als u net begonnen bent met zindelijkheidstraining is het misschien verstandig om de slaaptunnel er even tijd af te laten, maar in principe niet nodig, het is rekbaar genoeg om eruit te gaan.

 

Op de buikslapen kan en mag dat?

Ja hoor, kind kan zich voldoende bewegen. 

 

Wat is het verschil tussen open en dicht voeteneind?

Dicht voeteneind:

voordelen:

Netjes glad op bed

Geen last van opkruipen

Geen last van koude voeten.

 

nadelen:

Kan minder hoog opgetrokken worden , de slaaptunnel is ongeveer 150 hoog bij 1 persoons. 

 

Open voeteneind:

voordelen:

Kun je net zo hoog optrekken als jezelf wilt. 

Geeft betere druk op het lichaam, omdat de druk niet naar het voeteneind 'trekt'

Makkelijker om het matras te doen.

Voordeel bij ledikantmaat,  kunt als ze slaapzak dragen, deze via voeteneinde mooi glad leggen.

 

nadelen: 

Kan evt opkruipen, heb deze klacht nog niet gehoord

Je voeten kunnen er onderuit komen, dit kan 's zomers juist fijn zijn. In de winter leg je toch een dekbed eroverheen dus dan heb je daar geen last van en vaak lig je toch met opgetrokken benen. 

 

Bij een ledikant maat en peuterbedje raad ik een dicht voeteneinde aan, deze worden hoog genoeg gemaakt. Ledikantje minimaal 90 cm en een peuterbedje minimaal 135 cm en bij 160 cm lang matras ( geef dit met bestellen aan) maak ik ze 140 cm.

 

TOG-waarde

Ik krijg regelmatig de vraag wat is de TOG-waarde van een slaaptunnel.  Nu kan ik dat misschien laten testen. Maar heb even op internet rond gekeken en kwam een slaapzakje tegen van katoen-jersey en deze had TOG-waarde van 0.5 dus ga daar maar ongeveer van uit. Ik zie het zelf ipv dun dekentje. 

 

Maakt u ook met rits?

Regelmatig krijg ik de vraag of ik ook een slaaptunnel met rits kan maken. Dit zou ik wel kunnen, maar ik ben veel te druk met de gewone slaaptunnels, dat ik er geen tijd voor heb, dus helaas moet ik u naar een concurrent door verwijzen. Maar waarom zou u voor een rits kiezen? Soms omdat matras heel zwaar is of omdat u er slecht bij kunt of voor medische handelingen kan het makkelijk zijn. Maar meestal volstaat een normale prima, kindje kan er echt goed in en uit kruipen. En een slapend kind legt u er ook heel makkelijk in. Vooraf de slaaptunnel iets naar beneden doen en dan met een hand beurt u de slaaptunnel op en legt u het kindje er zo in. Als kind van groter is, dan leg je ze gewoon in bed en dan kunt u de slaaptunnel er zo overheen trekken. Mochten ze snel wakker worden, wacht dan even totdat het diep slaapt en trek hem er dan overheen.